Translate

24 Nisan 2013 Çarşamba

TTNET’ten Türkiye’deki İnternet Kullanım İstatistikleri


Türkiye’nin en popüler internet servis sağlayıcısı TTNET tarafından yapılan bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu araştırmada Türkiye’nin kırsal kesimleri de dahil olmak üzere internet kullanımı ile ilgili sayısal veriler bulunmakta.


Bu araştırmaya göre, Türkiye’de toplam 18.049.667 hane var. BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından 2010 yılında yapılan araştırmaya göre bu sayının yaklaşık %43’ünde yani 8 milyon civarı hanede bilgisayar bulunmakta. Toplam 9 milyondan fazla hane ise internet genişbant aboneliği bulunuyor.
Toplam hane sayısının %33’ü, bilgisayar olan hanelerin ise %72,5’i internet bağlantısı bulunduruyor. Bilgisayarı olmayan hanelerde ise en az bir internet kullanıcısı var. Bunun dışında ülkemizde 5,6 milyon hanede bilgisayar ve internet kullanıcısı yok.
İnternet kullanımının en aktif olduğu saatlerin günün üç saati yani 21.00 – 24.00 arası olduğunu söyleyebiliriz. Bu kullanım ise en çok Facebook ziyareti şeklinde gerçekleşmekte.
İnternet kullanım amacı ise en fazla araştırma yapmak ve bilgi edinmek olarak göze çarpıyor. İnternet kullanıcılarının %54,5’i araştırma yapmak, %38,1’i e-posta kontrol etmek amacıyla internet kullanmakta. Bunun dışında, internetten gazete okuma amacıyla kullanım ise büyük bir yükseliş göstermekte.
TTNET’in bu araştırmasına göre 30 milyon kullanıcı arasından 17,7 milyonu yani %59’u erkek. Tüm kullanıcıların %77,8’i ise interneti sohbet amacıyla kullanıyor. Dolayısıyla cep telefonuyla mesajlaşma devrinin kapanmak üzere olduğu söylenebilir.


Bu araştırmaya göre, kırsal kesimlerde internet kullanımı %19 civarında seyretmekte. Dolayısıyla; internet kullanımının artmasına rağmen kırsal kesimlerde internet hala yaygın değil. Şehirlerin kullanım oranları açısından da İstanbul %51,8 ile zirvede. Ankara, Kocaeli, Tekirdağ ve Antalya ise İstanbul’u takip eden şehirler olarak göze çarpıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz..